tiistai 2. syyskuuta 2014

Palstaviljelyä

Aloitimme mieheni kanssa tänä keväänä palstaviljelijöinä ja homma lähti liikenteeseen huhtikuussa maan muokkauksella ja kääntämisellä. Emme tosin tehneet sitä käsin, vaan palstalla on vuokrattavana jyrsin, mikä tekee kaiken työn puolestasi (kätevää). Sen jälkeen maa lannoitettiin hyvin ja toukokuun lopulla istutimme maahan puna- ja keltasipulin istukassipulit sekä istukasperunoita (Timo varhaisperunoita). Lisäksi laitoimme
palstalle kasvamaan porkkanoita, lanttua, punajuurta ja tupakkaa. Lähdimme liikkeelle siis hyvin helppohoitoisten perusjuuresten kanssa. Ja kuten kuvista näkyy, olemme jopa saaneet jotain aikaiseksikin...Jee. Tupakka kasvaa hyvin, kuten lantut ja punajuuret. Perunoita olisi voinut mullattaa enemmänkin, koska osa perunoista jäi liian pintaan ja vihertyivät. Porkkanat ovat ja hyvin aluillaan ja tarvitsevat ehkä vielä harvennusta kasvaakseen hyvän kokoisiksi. Sipuleiden kohdalla epäonnistuimme selvimmin. Jostain syystä ne eivät vain lähteneet kasvamaan odotetusti ja melko harvaltahan tuo sipulipenkki näyttää. Voi olla tietenkin, että alussa olimme liiankin innokkaita ja tehokkaita ja onnistuimme harventamaan penkkiä rikkaruohoista napsien samalla kuitenkin rakkaita sipuleitamme. 

Vaikka palsta ei ole kovin iso, niin hommaa siinä on kyllä riittänyt. Rikkaruohot ja kastelu pitävät huolen siitä, että palstalla on tullut käytyä usein vaikka ei ihan päivittäin.  Toisaalta homma on ollut kivaa, jännittävää (saadanko mitään oikeasti kasvamaan) ja kaiken vaivan arvoista. Ensi vuonna jatkamme palstalla viljelyä ja voi olla, että kokeilemme jotain ihan uutta.


Etualalla porkkanoita.
Keskellä perunoita ja takana tupakkaa.



Etualalla sipuleita. Keskellä lanttua ja punajuurta. Takana tupakkaa.



Lanttua ja punajuuria.



Tupakkaa.